29 Mart 2024 | 16:14
Buradasınız:  / Öncü Kadınlar / ÖNCÜ KADINLAR ÖNCÜ STK’LAR OCAK AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ!
salih

ÖNCÜ KADINLAR ÖNCÜ STK’LAR OCAK AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ!

GİKAP Koordinatörlüğünü yürüten İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği/İKADDER’in İçişleri Bakanlığı’ndan hibeli “Öncü Kadınlar Öncü STK’lar Projesi”nin Ocak Ayı Seminer Programı gerçekleştirildi.

27 Ocak 2016 tarihinde Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşları Platformu/GİKAP’ın merkezinde STK temsilcilerine Salih Çaktı tarafından “STK’larda Sosyal Medyanın Etkin ve Aktif Kullanılması” konulu seminer verildi.
Program başlamadan önce GİKAP Koordinatörü ve Proje Koordinatörü Funda Akyol, projenin gelecek çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Programda Salih Çaktı, Sosyal Medyanın Kullanım Alanları, Ülkemizdeki Sosyal Medya Kullanım Oranları, Sosyal Medya Kullanma Yöntemleri, Sosyal Medyada Raporlama ve Online Kriz Yöntemlerinden bahsetti. Sosyal medyada içerik oluşturma konusuna dikkat çekti. Çaktı, STK’larda Sosyal Medya Kullanımının Etkinleştirmesi için örnek uygulamalar yaptı.

Program, Çaktı’nın STK temsilcilerinin sorularını yanıtlamasının ardından program duyuru panosu etkinliği ile sona erdi.

ocakocak-1

ÖNCÜ KADINLAR ÖNCÜ STK’LAR PROJESİ
OCAK AYI SEMİNER PROGRAMI TUTANAĞI

Konu: STK’larda Sosyal Medyanın Etkin ve Aktif Kullanılması
Konuşmacı: Salih Çaktı
27 Ocak 2016 tarihinde Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşları Platformu/GİKAP’ın merkezinde STK temsilcilerine Salih Çaktı tarafından “STK’larda Sosyal Medyanın Etkin ve Aktif Kullanılması” konulu seminer verildi.
Program öncesi GİKAP Genel Koordinatörü ve Proje Koordinatörü Funda Akyol, projenin gelecek çalışmaları ve Mart Ayında gerçekleşecek kongre hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra katılımcılar kendileri ve kurumları hakkında kısa bilgilendirme yaptılar.
Salih Çaktı sunumuna, katılımcıların sosyal medya kullanımları hakkında bilgi alarak başladı. STK temsilcileri ağırlıklı olarak sosyal medya uygulamalarından Facebook, Twitter’ı kullandıklarını belirttiler. Sosyal medyanın geçmişten bu yana kullandığımız bir araç olduğunu sadece isim değiştirdiğini söyleyen Çaktı, “çift yönlü bir iletişim’’ diyerek özetlenebileceğini söyledi. Salih Bey şöyle devam etti:
“Kurumlarınızın hemen hemen hepsi Facebook sayfaları yönetiyordur. Bu uygulamada etkinlik oluşturarak duyurularınızı daha görünür kılabilirsiniz. Örneğin; sayfalarınızda bugünkü etkinliği fotoğraflayarak yer verebilirsiniz. Eskiden düğün davetiyesi basılırdı şimdi Facebook’tan etkinlik oluşturularak davet ediliyor. Sosyal medyanın kullanım alanları oldukça fazla.
“Dünyanın en büyük istihbaratı internet şirketleridir.” diyebiliriz. Google sizin ne aradığınızı biliyor. Facebook kimlerle irtibata girdiğinizi biliyor. Yüklenen fotoğrafları silseniz de aslında silinmiyor.

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medyayı kullanmalıyız ama bilinçli kullanmalıyız. Örneğin; herkesin mutfağında bıçak vardır. Bıçakla ekmek de kesersiniz; insan da kesersiniz. Eğer bıçağı bilinçli kullanıyorsak, sosyal medyayı da bilinçli kullanmalıyız. Örneğin; İKADDER bu seminer programını paylaşarak kurumunun etkinliğini göz önüne sermiş olacaktır.
Sosyal Medyanın Kullanım Alanları
Sosyal Medyanın birçok kullanım alanları var. Düğüm noktası ve bağlantı noktası dediğim bir model var. Malcom-X i tanırsınız, filminde bir sahne var. Polisler siyahi çocuğu öldürmüşler ve karşı çıkanlar toplanıyor kaos ortamı bekleniyor. Malcom-X elini kaldırıyor, bir anda herkes arkasını dönüp gidiyor. Bu bir liderlik örneğidir. Liderliğini aksiyona dökmüş oluyor. Bu arada “Bağlantılar” diye bir kitap var genç arkadaşlarımın da okumasını tavsiye ederim.
Sizin de sosyal medyayı aksiyona dökmeniz gerekiyor. Etkinlikteki fotoğrafları paylaşıp, ardından bir sonraki eğitimimize katılır mısınız diye sorduğumuzda talep yönünü belirleyebiliriz böylelikle aksiyona dökmüş oluruz.
Gazetede bir açıklamayı okurken yazara bir şey söyleyemiyoruz ama twitterda yazara düşüncenizi yazabiliyorsunuz.
Başka bir örnek; “Dünya Tesettür Günü” sosyal medyayı kullanarak başlatılan bir girişim. Hristiyanlara başörtüsü takarak nasıl bir duygu diye düşünceleri alınıyor. Dışardan yargılanabiliyor ama bu aksiyonla empati yapmaları sağlanıyor. Sosyal medyadan başlattığı bir olayı gerçekte de kurguluyor ve yapıyor. Sosyal medya bu noktada bir araç.
Örneğin, Londra İtfaiye Teşkilatı twitterı aktif kullanıyor. Mesela bir yerde yangın çıkıyor ekipler gidiyor ve yangının çıkış sebebinin kalorifer peteklerinden çıktığını tespit ediyorlar. Fotoğraflayarak tweet atıyorlar. “Bu yangın bu sebepten çıktı sizlerde dikkat edin” diyor ve böylelikle insanları anında bilgilendiriyor.
Sosyal Medya toplumsal olaylarda, teknoloji sektörü, sağlık sektörü gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Ayrıca Sosyal Medyada bilginin kaynağını öğrenmek yanlış anlamanın, bilgi kirliliğinin önüne geçecektir.
Çocukların kullanımı da çok önemli, kendi karakterinden ödün verip yanlış bilgiler verebiliyor farklı davranışlarda bulunabiliyorlar bu konuya da dikkat etmek lazım.

İstatistiki Bilgiler
2015 rakamlarına göre 77 milyon nüfuslu Türkiye’nin 40 milyonu aktif internet kullanıcısı, yine bu 40 milyon kullanıcının yaklaşık 40 milyonu sosyal medya hesaplarına sahip.
77 milyonun tamamına yakını mobil cihaz kullanıyor. Ve bu rakamlar geçen yıla göre sürekli artış gösteriyor.
Ne kadar zaman geçiriyoruz?
İnsanların ortalama günlük internette vakit geçirme süresi; yaklaşık 4 saat 37 dakikadır.
En çok kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları sırasıyla; Facebook, Whatsapp, Twitter.
STK’ların Medya Kanalları: Sosyal Medya
Televizyon kanalları yayın yaparken nasıl bir yol izliyorsa STK’lar da kullandıkları Sosyal medya hesaplarının içeriklerini belirlerken bir plana oturtmalıdır. Bunun için de içerik haritası oluşturmalıyız. Bu noktada izlenecek yol;
– STK’nız ne iş yapıyor? Amacı nedir?
– Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
– Hedef kitle kim?
Yaptığım faaliyetlerle alakalı ne yayınlarsam insanların dikkatini çeker, kurumumu daha çok kişiye ulaştırır? Sorularına cevap arayarak bu içeriği oluşturabiliriz.
Bir kanal yönetir gibi sosyal medya hesabınızı da gün içinde yönetmeniz gerekiyor. Örneğin takvim çıkarıp özel gün ve haftaları dikkate alan yayınlar yapılabilir.
Gerçekleştirilen etkinliğin anlık bildirimleri yapılarak sonrasında etkinliğe ait albüm oluşturulabilir.
Görsel tasarımlar da bu alanda önemli bir yere sahip. Paylaşımlarımızda bu konuya özen gösterirsek bize geri dönüşler daha fazla olacaktır.
Ayrıca hesaplarımızın en üstte kapak fotoğrafları kurumun en dikkat çeken kısımlarındandır. Bu kısımda kolaj fotoğraflar, toplu çekilen bir fotoğraf yada yakında yapılacak bir etkinliğin afişini koyarak ön plana çıkarabilirsiniz.
Örneğin, bir etkinliğinizi paylaştınız biri altına yorum yazdı; ‘Ben bu etkinliği kaçırdım.’ Dikkat etmemiz gereken nokta bu soruya kurum olarak 10-15 dakika da cevap vermesi gerektiğidir. Bu kişiye verilen değeri gösterir. Hatta o yorumu yazanın iletişim bilgilerini alarak bir sonraki etkinliğe ona da haber vermiş olursunuz böylelikle haber ağınıza eklemiş olunarak sürdürülebilir bir iletişimi yakalamış olabilirsiniz.
Online Krizi Aşma Yöntemleri
Kurumunuzun olası kriz senaryolarını oluşturmak işlerinizi kolaylaştırmak adına önem arz etmektedir. Mesela Yönetim Kurulu Başkanının hesabı hacklenmiş olabilir. STK adına kötü bir şey paylaşabilir. Bunun önlemini hesap şifrelerinin daha güvenli hale getirilmesiyle alabiliriz.’’
Salih Çaktı sunumunda özetle; Sosyal Medyanın Kullanım Alanları, Ülkemizdeki Sosyal Medya Kullanım Oranları, Sosyal Medya Kullanma Yöntemleri, Sosyal Medyada Raporlama ve Online Kriz Yöntemlerinden bahsetti. Sosyal medyada içerik oluşturma konusuna dikkat çekti.
Çaktı, STK’larda Sosyal Medya Kullanımının Etkinleştirmesi için örnek uygulamalar yaptı. Ayrıca STK’ların Sosyal Medya takvimleri oluşturmaları gerektiğini böylelikle STK’ların bu takvimde hangi tarihte ne paylaşılacağını önceden planlamış olacaklarını söyledi.
Program, Çaktı’nın STK temsilcilerinin sorularını yanıtlamasının ardından program duyuru panosu etkinliği ile sona erdi.

Ocak Ayi_Seminer Rapor